En Asiatisk Odyssé
 
 
Länkar
 
 

För den som planerar att resa, reser eller har rest är Internet en fantastisk, ja nästan bottenlös, resurs. Om än förändlig – och inte alltid helt pålitlig. Där finns nödvändig information om allt det praktiska som måste ordnas innan avfärden med byråkrati och logistik. Allt ett par musklick bort. För att inte tala om fakta, bakgrund och inspiration om de aktuella platserna och regionerna dit färden har tänkts gå. Från de knastertorra byråkratiska myndigheternas reserekommendationer till livfulla och inspirerande reseberättelser av dem som redan har vandrat på världens stigar och flygplatsterminaler. Allt finns där; och den nyfikne hittar guldkornen.

Här är ett urval av de platser på nätet som jag har besökt, eller besöker, regelbundet med anledning av mitt resande. Om en länk inte fungerar, eller om du vill tipsa om något som saknas – vänligen kontakta mig.

 
 

 

 

 
Information och platser för svar

 • "Round The World" Travel Guide – En enastående samling praktisk information för den presumtiva lång-resenären. Val av rutt, färdmedel, boende, pengar, hälsa, säkerhet och massor med smått och gott behandlas grundligt i denna helteckande FAQ för det interkontinentala ryggsäcksfolket.
 
 • Brittish Foreign Office Det världsvana Brittiska utrikesdepartmentet ger betydligt mer utförliga och väl-motiverade reserekommendationer, och varningar, än dess svenska motsvarighet. Ett bra ställe att ta temperaturen på världsläget innan exotisk gränspasseringar genomförs. Krig, terrorism, naturkatastrofer och undantagstillstånd är tyvär variabler som kan behövas vägas in i planeringen.
 • Lonely Planets "The Thorn Tree" – Det, enligt mig, bästa reseforumet på nätet. Lättöverskådligt, uppdelat regionsvis och fyllt med en sprudlande aktivitet av resande och beresta. Ställ en fråga här; och du får garanterat ett kvallificerat svar. Oftast flera. Plus en stor mängd råd och extra åsikter.
 • Jorden Runt.nu – En till omfånget ambitös svensk sida för den globalt nyfikne budgetresenären. Stort, ständigt förändligt innehåll som förtjänar regelbundna besök. Lite som en påse med smågodis. Mycket sött, men ibland surt. I centrum ett aktivt forum och ett regelbundet (gratis) resebrev.
 • Backpacking.seYtterligare en svensk portal för de som billigt vill se världen med bagaget hängandes på ryggen. Fräsh design, informationsspäckad, ett levande forum och en utmärkt tjänst för att publicera resedagböcker "on the go".
 
  Arrangörer av Overland resor    

 • First 48.com Det lilla företaget med vars lastbilar jag reste mellan London och Kathmandu. När jag planerade min resa var de klart billigast, med den mest ickelinjära rutten, liten grupp och minst stressat tidsschema av de jämförbara alternativ som fanns. Erfarna och kunniga ägare som visade sig driva verksamheten som en livstil och ideologi. Primära var kundnöjdhet och att ha skoj - sekundärt balansräkningen och revisorer. Problem, som självklart uppstod på en resa av den omfattningen, löstes konsekvent med passagernas bästa för ögonen. Rekommenderas varmt och mycket till den äventyrslystne!
 
 • Rosa bussarna Ett stabilt och solit svenskt alternativ på den annars av engelska företag dominerade overland marknaden. Har utvecklats till ett välkänt begrepp och koncept bland reslysna skandinaver med ett gott rykte som följd. Erbjuder långresor på alla av de befolkade kontinenterna. Stora grupper och god organisation är signum.
 • Dragoman – Stora, flashiga, geografiskt heltäckande och klart dyrast. Erbjuder viss bomull på en resform där den varan annars är sparsam. Men det kostar. Ungefär dubbla priset relativt First 48.
 • Exodus – En annan jätte som traffikerar de flesta av de traditionella overland rutterna. Och några till. Lastbils resorna är bara en liten del av ett digert utbud av olika former av aktiv turism och planerade äventyr. Medeldyra.
 • Encounter – Ytterligare en arangör av overland resor, med en lite mer sympatisk prisnivå. Traffikerar Asien, Afrika och Sydamerika. Erbjuder möjligheten att kombinera resan med en tids volontärarbete i anslutning till utvecklingsprojekt i de aktuella regionerna.
 
  Reseskildringar    
 
   
       
   
 
 • DMOZ Travelogous – Ännu fler historier av skrivglada långfärdsresenärer.